sobota, 3 grudnia 2011

Bułeczki z serem i...

Z serii - Zawszeudającesię. 

Malutkie! Na dwa gryzy. I okrągłe.
W sam raz dla kogoś na drogę, do chwycenia w biegu przed zajęciami, do zabrania w papierku do kieszeni. Dla zabieganych i dla tych, którym nie starcza czasu na zrobienie śniadania, ba! nie starcza nawet na pomyślenie, żeby je zjeść - zróbcie duuużo, włóżcie do pudełka i się cieszcie bo zachowują świeżość bardzo
długo!

Bułeczki z serem

ciasto:

  • 500g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży ( 30g świeżych ) 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 250ml letniego mleka
  • 50g topionego masła
nadzienie:

  • 250g półtłustego twarogu 
  • 150g kremowego serka - philadelphia
  • 1 żółtko 
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 0.5 łyżeczki aromatu pomarańczowego - jeśli chcecie





Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy i pozostawiamy do rozpuszczenia na jakieś 5 minut. Dodajemy łyżkę cukru i 50g mąki, mieszamy i pozostawiamy zaczyn na 15 minut aż ruszy. Dodajemy resztę mąki, cukier i jajka, mieszamy aż do połączenia się składników. Krótko wyrabiamy i kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być delikatne i miękkie, jeśli będzie zbyt twarde można dodać nieco mleka. Przykrywamy mokrą ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości. 




Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem. Dodajemy porcjami ser i śmietanę. Na końcu dodajemy pastę waniliową i esencję pomarańczową, miksujemy wszystko na gładką masę.

Ciasto wałkujemy na grubość 1.5-2 cm, lekko podsypując mąką. Okrągłym naczyniem - u mnie duża szklanka - wycinamy koła. Mniejszym naczyniem lekko naciskamy w środku tak, aby powstało wgłębienie. Nakładamy do niego porcję sera - około łyżki. Pozostawiamy do napuszenia na około 30 minut. 

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. 





20 komentarzy:

  1. Dla zabieganych, powiadasz? Czyli dla mnie idealne! Wygladaja naprawde uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowsza wersja pysznych drożdżówek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jeeej, pieczemy aż 200 minut? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne bułeczki , chwyciłabym taką w drodze do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zgrabnie wyglądają:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się taka seria :) bułeczki wyglądają fantastycznie, tyyyyle sera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne i pyszne, okrągłe bułeczki. Bardzo podobne sprzedają w niedaleko mojego domu, tylko na górze jest kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają! Wręcz idealnie. Koniecznie musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne bułeczki.
    Wzięłabym taką ze sobą na spacer.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeny, no po prostu nie mogę, całe moje lata kucharzenia (5 lat) szukałam zdjęcia odzwierciedlające bułeczki kupowane w pewnej cukierni, w której takie właśnie nadzienie serowe było w bułeczkach, gładkie i pękające w środku. Niestety nici z tego, wszystkie zdjęcia miały grudkowatą masę. Do dnia dzisiejszego, znalazłam, a jeśli zdjęcie jest identyczne jak moje ulubione bułeczki z serem, to przepis na nie musi być podobny, co oznacza, że niebiańskie są Twoje bułeczki. Zapisuję, pozdrawiam, jak zrobię kiedyś to na pewno dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  11. pozwalam sobie zapisać przepis, bo mój luby bardzo lubi wszelkie drożdżówkowe ciastka

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha też robiłam takie drożdżówy! Zrobiłam ogromny talerz i nie wiem nawet kiedy poznikały :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zakochałam się w nich! Muszą smakować cudownie, wyglądają lepiej niż z cukierni i tak też na pewno smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  14. http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/
    Serdecznie zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. słodkosłona - bułeczki z serem to wypieki mojej mamy i moje dzieciństwo... Zawsze patrzę na nie z rozrzewnieniem:) Śliczne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mm, dużo sera - tak jak lubię! A w kupnych zawsze jest za mało... :<

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie co do twarogu, nie trzeba go mielić, nie będzie czuć w nim grudek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario Anno, ja nie mielę - wrzucam wszystko do miksera i miksuję na gładką, puszystą masę - ani śladu grudek. ; )

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)