poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Owsiano-otrębowe ciasteczka z żurawiną.

Ciasteczka znalezione u Dorotuś jakoś w okolicach Świąt Bożegonarodzenia ale nie miałam jakoś okazji
wcześniej i ich zrobić. Przepis ciut zmodyfikowany. 

Owsiano-otrębowe ciasteczka z żurawiną. 




  • 250 g górskich płatków owsianych
  • 150 g otrębów pszennych
  • 350 g przegotowanej ciepłej wody 
  • szczypta soli 
  • dwie łyżki masła klarowanego 
  • 100 g posiekanej żurawiny 




Wodę mieszamy z roztopionym masłem. Płatki i otręby mielimy w blenderze ale nie na puch ale tak, by część pozostała niezmielona. Dodajemy sól i posiekaną żurawinę. 
Łączymy z wodą z masłem i odstawiamy, aby masa zgęstaniała a płatki wchłonęły wodę.  
Stolnicę podsypujemy płatkami i rozwałkowywujemy ciasto na grubość około 0.5 cm. Wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut - w połowie pieczenia przekładamy ciasteczka na drugą stronę. 








4 komentarze:

  1. samo zdrowie, lubię takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie zdrowe, to można zjeść o kilka więcej niż zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bombowe! Uwielbiam każdą formę płatków owsianych, ale w szczególności ciasteczka/batoniki owsiane. Mniaaaaam!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)