wtorek, 5 kwietnia 2011

Orzechowe babeczki z czekoladą.

Cieszę się powrotem do domu.
Stare kąty, znane zapachy, własny kubek do herbaty.
Poranna kawa na tarasie. 

I piekę babeczki. 

Opierałam się na przepisie Dorotuś wprowadzając jedynie parę osobistych modyfikacji.

Pyszne!


Orzechowe babeczki z czekoladą.





  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g zmielonych orzechów, laskowych lub włoskich - u mnie laskowe
  • 100 g masła
  • 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g mlecznej, posiekanej czekolady




    Masło ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy cukier i ubijamy, dopóki masa nie stanie się puszysta i biała. Po kolei wbijamy jajka, nadal miksując. Dodajemy esencję waniliową.
    Mąkę łączymy z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i kakao, następnie dodajemy do masy, ciągle miksując. Na końcu dodajemy mleko, po łyżce. Do gotowej masy dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
    Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut.






    2 komentarze:

    1. Doskonała propozycja na babezki :) Bardzo apetycznie wyglądają! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam ciemne, kakaowe wypieki. No i jeszcze mąka orkiszowa... zapisuję :D

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)