poniedziałek, 20 czerwca 2011

Śmietankowe babeczki z czekoladą.

Jak to jest z tymi babeczkami?
Ano robi się je bez okazji.
Dla kogoś. Albo dla siebie. 
W kolorowych papierkach. 

I z tego, co się akurat ma pod ręką.  


Śmietankowe babeczki z czekoladą.
składniki na 35 babeczek.






  •  560 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru 
  • 4 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 180 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 300 g czekolady - 200 g mlecznej + 100 g białej
  • 100 g białej czekolady  






Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i posiekaną na kawałki czekoladę. 
W osobnej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy jogurt, kwaśną śmietanę i ostudzone masło. Mieszamy do połączenia się składników. Suche łączymy z mokrymi i mieszamy jedynie do połączenia składników. Formę na babeczki wykładamy papilotkami i nakładamy około łyżki ciasta do każdej. Pieczemy 20 minut. 
Pozostałą białą czekoladę roztapiamy i na chwilę zanurzamy w niej górę każdej ostudzonej babeczki. 





7 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie robiłam takich babeczek (muffinek?:) muszę kiedyś spróbować, bo je uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiamy. I tez robimy je z tego co się nawinie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ma dużo dodatku czekolady to od razu mi się podoba ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szukam ciekawej alternatywy od czekoladowych :) - no i znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne, fajnie dostać taką babeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. super babeczki pieką super babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)