środa, 30 marca 2011

Ciastka migdałowe z białą czekoladą i morelami.

Ulubione.
Niestety, niebezpieczeństwo wynikające ze zjedzenia pierwszego jest ogromne, ponieważ zaczyna się sięgać po następne i następne...
co też właśnie przydarzyło mi się dzisiejszego ranka. 
W przeciwieństwie do chocolate chip cookies te są chrupiące z zewnątrz, ale mięciutkie w środku. Bardzo delikatne, więc po upieczeniu należy zostawić je do ostygnięcia a dopiero potem przekładać na talerz, inaczej się rozpadną. 

Migdałowe ciastka z białą czekoladą i morelami. 



  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej*
  • jedno duże jajko
  • 100 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru muscovado
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g białej czekolady
  • 50 g uprażonych płatków migdałowych
  • 150 g suszonych moreli




 mąka migdałowa* - to zmielone na puch migdały. Można to zrobić samemu, lub kupić gotowe, już zmielone.

W dużej misce mieszamy mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól.
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i esencję waniliową. 
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, suszone morele kroimy na małe kawałki. 
Do ubitego masła dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy płatki migdałowe, czekoladę i morele. Formujemy średniej wielkości kulki i wkładamy do lodówki na godzinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, każdą kulkę spłaszczamy aby uzyskać dosyć grube ciasteczko.
Pieczemy w 180 stopniach 15-20 minutach aż do uzyskania brązowych brzegów.




3 komentarze:

  1. świetne. pewnie też bym nie poprzestała na jednym ciastku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite połączenie! :)
    Nigdy sama takich nie piekłam więc muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! To ciasteczka w moim typie!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)