czwartek, 5 maja 2011

A na pocieszenie - rabarbar.

Jest!
I to nawet tu, choć dostępny jedynie w supermarketach, szczelnie opakowany w folię. A nie na rynku, obwiązany sznurkiem, w zielonej skrzynce.
I genialnie nada się na środowe ciasto Na Pocieszenie. 
Bo egzamin. Bo pojutrze następny, a potem kolejny i kolejny. 
Bo z budyniem i kruszonką nie może nie być pysznie.
Rabarbar.
 
 Pełnoziarniste ciasto z budyniem i rabarbarem. Pod kruszonką.





na ciasto: 

  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego drobnego cukru trzcinowego ( 4 łyżki )
  • 2 jajka
  • 185 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g proszku budyniowego - waniliowego lub śmietankowego
  • 400 g obranego i pokrojonego rabarbaru



na budyń:

  • 2 płaskie łyżki proszku budyniowego - waniliowego lub śmietankowego ( z cukrem )
  • 250 ml mleka
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 



na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła
  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 4 łyżki drobnego brązowego cukru trzcinowego






    Budyń.
    Na początku gotujemy budyń, będzie potrzebny później, najpierw musi ostygnąć. Ze szklanki mleka odlewamy około 70 ml. Pozostałą część zagotowujemy, w odlanym mleku rozrabiamy budyniowy proszek.  Rozrobiony wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy aby nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ekstrakt, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do 
     ostygnięcia. 

    Ciasto.
    Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier a następnie po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, dodajemy do masy maślanej i mieszamy jedynie do połączenia składników. 

    Kruszonka.
    Mieszamy mąkę i cukier. Dodajemy miękkie masło i palcami formujemy kruszonkę.

    Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich pokrywamy dno tortownicy i wyrównujemy. Na to wylewamy budyń, wyrównujemy i łyżeczką nakładamy pozostałą część ciasta, która powinna pokryć cały budyń. Układamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach około 1 h i 15 minut.



    przepis oryginalny od Dorotuś z niewielkimi zmianami i kruszonką ode mnie.

    3 komentarze:

    1. Pyszności! Dzisiaj robiłam mus rabarbarowy i był znakomity, a takie ciasto to po prostu idealne! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. właśnie jadę do sklepu i już wiem, co jako pierwsze wyląduję w koszyku :) uwielbiam rabarbar!

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)