piątek, 11 marca 2011

Sernik z suszonymi morelami.

Sernik z suszonymi morelami. 



na ser:

  • 1 kg twarogu*
  • 5 jajek
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • dwa aromaty pomarańczowe, w podłużnych fiolkach
  • 50 gramów masła 
  • 200 gramów suszonych moreli*


na ciasto :

  •  500 gramów mąki
  • 125 gramów masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka maślanki/jogurtu/kefiru 
  • 1/3 szklanki cukru pudru

* twarogowe uwagi. Z doświadczenia wiem, że najlepsze i najbardziej puszyste serniki wychodzą z gotowych serów sernikowych w wiaderkach, więc najlepiej użyć właśnie takiego. Jednak jeśli z jakichś powodów wolicie zrobić swój własny, wtedy inwencja zależy od Was. Ja użyłam dwóch tłustych, ponieważ półtłustych tu nie uświadczysz i dwóch chudych kremowych w pudełkach. ( tzw. quark ). Razem kilogram. Równie dobrze możecie zrobić tylko z chudego, tylko z tłustego lub tylko z półtłustego. Lub wiaderkowego.

*morelowe uwagi. Jeśli dysponujecie twardymi i naprawdę wysuszonymi morelami powinno się je namoczyć . na noc, lub choć parę godzin. Jeśli macie dosyć mokre i miękkie, tzw. /ready to eat/ nie trzeba z nimi nic robić, wystarczy pokroić. 

Ciasto. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder. Masło siekamy na mące na małe kawałeczki, dodajemy jogurt/maślankę/kefir i jedno jajko. Zagniatamy ręcznie do uzyskania gładkiej masy, dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki na godzinę.


Ser. 

Oddzielamy żółtka od białek, białka wstawiamy do lodówki, żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy masło wciąż ucierając, następnie małymi porcjami ser. Na końcu aromaty pomarańczowe, miksujemy przez chwilę ( około minuty ) aby wszystko się dobrze połączyło. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy budyniowy proszek, mieszamy a na końcu pokrojone drobno morele.


Pieczenie.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną mąką ścieramy na tarce lub strzępimy palcami jedną część ciasta. Na to wylewamy masę serową, na górę ponownie ścieramy lub strzępimy palcami ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Czasem trochę dłużej - jeśli sernik pęknie na wierzchu, to znak, że się upiekł. 
Nie wyciągamy! Sernik studzimy z lekko otwartymi drzwiczkami piekarnika, inaczej opadnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)