poniedziałek, 4 lipca 2011

Pełnoziarnista drożdżówka z owocami i serem.

Naprawdę bardzo fajne ciasto. Robi się je niezwykle łatwo i nie może nie wyjść. Miłośnicy drożdżówek z serem będą zachwyceni, bo ciasto jest mięciutkie, nie za słodkie i dosłownie napakowane serem. Zachowuje świeżość jeszcze na parę dni a dodatek kwaskowatych porzeczek świetnie komponuje się ze słodkim twarożkiem. Świetne!


Pełnoziarnista drożdżówka z serem i owocami.





ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego białego cukru 
  • łyżeczka esencji waniliowej
  •  60 g masła
ser:


  • 500 g mielonego twarogu 
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 g drobnego białego cukru


dodatkowo:

  • dowolne owoce - u mnie jagody, truskawki i czerwona porzeczka.

 


Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy dwoma łyżkami cukru, dwoma łyżkami mąki i dolewamy połowę szklanki ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie bąbelkować. Następnie dodajemy resztę mąki, cukier, esencję waniliową oraz dwa jajka. Lekko wyrabiamy, na końcu dolewamy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste i lekko klejące ( w razie potrzeby możemy dodać trochę mleka lub mąki ), przykrywamy mokrą ściereczką i pozostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 






Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do dużej blachy ( u mnie 25 cm x 34 cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy część ciasta i formujemy z niej wałeczek, którym następnie oplatamy ciasto wokół brzegów. Pozostawiamy na 15 minut, a w tym czasie robimy ser:
Cukier ubijamy z jajkiem. Dodajemy małymi porcjami ser, na końcu masło i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wylewamy masę serową na blachę wyłożoną ciastem. Układamy umyte owoce i pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. *

*mam piekarnik z termoobiegiem, który nie lubi ciast drożdżowych - wysusza je i u góry tworzy się nieapetyczna stwardniała skórka. Aby tego uniknąć przykrywam je aluminiową folią, którą ściągam dosłownie na 5 minut przed wyjęciem ciasto - jedynie po to, aby się zarumieniło.




19 komentarzy:

  1. Smakowite połączenie! (aż szkoda, że nie mamy porzeczek)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pełnoziarnista, to już ją lubię :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. och, to musi być pyszne:)))) zjadłabym sobie teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdzówki własnej roboty! A dodatek owoców jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota!!! Co ja bym dała za kawałek :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto jest dla mnie!
    Drożdżowe i owoce.Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. I dla mnie, i dla mnie - cudowne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie ciasta!
    a Twoje... rany, niebywałe.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda przepysznie ;) zwłaszcza że uwielbiam porzeczki, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. ta warstwa sera i owoców.. cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bajecznie! Ser i owoce na drożdżowym cieście- pyszne połączenie! Idealna na drugie śniadanie do kawy ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne połączenie. I jeszcze do tego cięższe, pełnoziarniste ciasto. Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeśli pełnoziarniste to biorę ;) Koniecznie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepięknie i podoba mi się u góry masa serowa, dzięki temu ciasto jest na pewno przyjemnie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale wygląda i jaka zdrowa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. zapisałam do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. A, dziękuję bardzo ^^ Kierunek: zdrowie publiczne: promocja zdrowia .

    A zamówienie chętnie zrealizuję ^^ :*

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)