środa, 23 marca 2011

Delikatna tarta serowo-miodowa na orkiszowo-owsianym spodzie. Z orzechami.

Czasem leżąc jeszcze rano w łóżku dopada mnie nieodparta chęć zrobienia czegoś. 
Wtedy też zazwyczaj spontaniczność bierze górę a wszystkie plany idą w kąt.
Kruche spody. 
Tarta. Otworzyłam rano oczy i wiedziałam, dziś będzie tarta.


Tarta serowo-miodowa na orkiszowo-owsianym spodzie. Z orzechami.






na ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej + 100 g mąki owsianej pełnoziarnistej*
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • szczypta soli 
  • 2-3 łyżki zimnej wody


na masę serową :

  • 350 g kremowego serka ( u mnie quark  )
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 2 żółtka
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki płynnego miodu 

    dodatkowo:
    • orzechy włoskie  


      * mąka owsiana pełnoziarnista to u mnie nic innego jak nieprzetworzone płatki owsiane. Aby uzyskać około 100 g mąki potrzebujemy 4 dużych łyżek płatków - mielimy w blenderze na puch.




      W misce mieszamy obie mąki z cukrem i solą. Dodajemy miękkie masło, palcami formujemy okruszki jak na kruszonkę, dodajemy wodę, zagniatamy. Wylepiamy ciastem formę na tartę i chłodzimy około 30 minut w zamrażarce.
      Po 30 minutach wyciągamy i podpiekamy spód w nagrzanym do 180 stopnia piekarniku przez 15 - 20 minut.
      W mikserze na wolnych obrotach mieszamy jajko, żółtka, jogurt i miód. Na koniec dodajemy małymi porcjami ser. 
      Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około pół godziny w 180 stopniach, przykryty folią aluminiową - wtedy zachowa ładny kolor. 

      Orzechy prażymy na patelni z dużą łyżką miodu i układamy na upieczonej tarcie.



      4 komentarze:

      1. Świetnie wygląda, uwielbiam razowe wypieki :D

        OdpowiedzUsuń
      2. z orzechami - już ją lubię!
        p.s. dziękuję za odpowiedź :)

        OdpowiedzUsuń
      3. smakowicie wygląda! :)

        http://niebieskapistacja.blox.pl/html

        OdpowiedzUsuń
      4. Bosko się zapowiada, zapisuję przepis do wypróbowania

        OdpowiedzUsuń

      Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)