Tak naprawdę najbardziej kocham ten sos. Ciasto upiekłam już w nocy, a że nocne pieczenie nie jest praktyczne ze względu na brak ogólnodostępnych całonocnych sklepów, toteż sosu w nocy nie miałam już z czego zrobić, gdyż bach - skończyło się mleko. I choć zjadłam kawałek, to jednak nie to.
Sos zrobiłam więc dopiero dziś.
Parująca strucla z gorącym waniliowym sosem.
Kto się jej oprze w deszczowe, wietrzne popołudnie?
Apfelstrudel i waniliowy sos.
na ciasto:
- 250 gramów mąki
- jedno jajko
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek ciepłej wody
- pół łyżeczki soli.
na nadzienie:
- 4 średnie jabłka
- 4 duże łyżki posiekanych na drobno orzechów laskowych
- 4 łyżki płatków migdałowych
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cynamonu
- dwie łyżki brązowego cukru trzcinowego
na waniliowy sos:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki do ubijania
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- laska wanilii / może być torebka cukru waniliowego.
oraz:
- łyżka masła.
Ciasto.
Mąkę z solą mieszamy dokładnie w misce. W małej miseczce łączymy dokładne olej, wodę, jajko, wlewamy do mąki, mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Szybko zagniatamy, formujemy kulę. Wkładamy do miski, smarujemy delikatnie oliwą i przykrywamy szmatką. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na małe cząstki, na przykład kwadraty. Dodajemy do nich orzechy, płatki migdałowe, cynamon, cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Na stole rozkładamy dosyć duży kawałek materiału np. szmatkę. Podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto dosyć cienko - około 2 mm. Obcinamy brzegi aby uzyskać prostokąt. Masło topimy i smarujemy nim ciasto, na to wykładamy nadzienie, zostawiając około 2 cm przy bokach. Następnie zakładamy te boki na nadzienie ( dzięki temu nic nie wysypie się ze środka ) przeciągamy szmatkę na brzeg stołu i powoli wyciągamy z pod spodu. W efekcie strucla zwinie się bez dotykania i nic się jej nie stanie.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem o pieczenie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.
Sos.
W garnuszku podgrzewamy powoli mleko ze śmietaną, laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyciągamy ze środka ziarernka, które wrzucamy następnie do garnka. Pozostałą laskę też.
Ubijamy żółka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy, powoli dolewamy do nich mleko ze śmietaną i wanilią, oczywiście poprzednio wyciągając z garnka pozostałą laskę wanilii.
Mieszamy wolno i cierpliwie, bez obaw, sos zgęstnieje.
Mhmh.. zrobiłam się głodna ;-) Poproszę kawałeczek ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
wygląda niesamowicie pysznie :DD
OdpowiedzUsuń