środa, 16 marca 2011

Apfelstrudel. i sos obłędnie waniliowy.

Tak naprawdę najbardziej kocham ten sos. Ciasto upiekłam już w nocy, a że nocne pieczenie nie jest praktyczne ze względu na brak ogólnodostępnych całonocnych sklepów, toteż sosu w nocy nie miałam już z czego zrobić, gdyż bach - skończyło się mleko. I choć zjadłam kawałek, to jednak nie to. 

 Sos zrobiłam więc dopiero dziś.
Parująca strucla z gorącym waniliowym sosem.
Kto się jej oprze w deszczowe, wietrzne popołudnie?


Apfelstrudel i waniliowy sos.



na ciasto:

  • 250 gramów mąki
  • jedno jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek ciepłej wody 
  • pół łyżeczki soli.


na nadzienie:
  • 4 średnie jabłka
  • 4 duże łyżki posiekanych na drobno orzechów laskowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • dwie łyżki brązowego cukru trzcinowego


na waniliowy sos:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • laska wanilii / może być torebka cukru waniliowego. 


oraz: 
  • łyżka masła.

Ciasto.
Mąkę z solą mieszamy dokładnie w misce. W małej miseczce łączymy dokładne olej, wodę, jajko, wlewamy do mąki, mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Szybko zagniatamy, formujemy kulę. Wkładamy do miski, smarujemy delikatnie oliwą i przykrywamy szmatką. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut. 

Nadzienie.


Jabłka obieramy, kroimy na małe cząstki, na przykład kwadraty. Dodajemy do nich orzechy, płatki migdałowe, cynamon, cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. 

Na stole rozkładamy dosyć duży kawałek materiału np. szmatkę. Podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto dosyć cienko - około 2 mm. Obcinamy brzegi aby uzyskać prostokąt. Masło topimy i smarujemy nim ciasto, na to wykładamy nadzienie, zostawiając około 2 cm przy bokach. Następnie zakładamy te boki na nadzienie ( dzięki temu nic nie wysypie się ze środka ) przeciągamy szmatkę na brzeg stołu i powoli wyciągamy z pod spodu. W efekcie strucla zwinie się bez dotykania i nic się jej nie stanie. 
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem o pieczenie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. 

Sos. 
W garnuszku podgrzewamy powoli mleko ze śmietaną, laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyciągamy ze środka ziarernka, które wrzucamy następnie do garnka. Pozostałą laskę też.
Ubijamy żółka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy, powoli dolewamy do nich mleko ze śmietaną i wanilią, oczywiście poprzednio wyciągając z garnka pozostałą laskę wanilii.
Mieszamy wolno i cierpliwie, bez obaw, sos zgęstnieje.  




2 komentarze:

  1. Mhmh.. zrobiłam się głodna ;-) Poproszę kawałeczek ;-D

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie pysznie :DD

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)