Ulubiona. Pieczona często, szczególnie w długie zimowe wieczory i jesienne deszczowe popołudnia.
Niby najzwyklejsza, ale dodatek przypraw i ogrooomna ilość jabłek wraz z cieniutką warstwą ciasta czynią ją na swój sposób wyjątkową.
Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką.
na ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g zimnego masła
- 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 2 duże łyżki zimnej wody
na szarlotkowe nadzienie:
- 8 dużych jabłek - około 1,7 kg, najlepiej kwaskowatych
- 2duże łyżki brązowego cukru trzcinowego
- duża łyżka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
na kruszonkę:
- 150 g mąki orkiszowej
- 2 duże łyżki brązowego cukru trzcinowego
- łyżeczka esencji waniliowej
- 50 g miękkiego masła
Ciasto.
Mąkę mieszamy z cukrem i siekamy na niej masło na drobne kawałeczki. Zagniatamy, pod koniec dodajemy po jednej łyżce wody. Zagniatamy. Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wyklejamy ciastem ( warstwa będzie raczej cienka ), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Nadzienie szarlotkowe.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały ogień. Mieszamy.
Dodajemy przyprawy i gotujemy, aż do całkowitego wyparowania soku z jabłek i nabrania przez nie brązowego koloru. Studzimy.
Pieczenie.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę : mąkę mieszamy z cukrem i esencją waniliową, dodajemy masło i palcami formujemy okruchy.
Wyciągamy podpieczony spód, wykładamy na niego masę jabłkową i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30 - 40 minut w 180 stopniach.
Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło, ale następnego dnia jest równie pyszna. Można podawać z lodami lub sosem czekoladowym - ja zazwyczaj jem bez niczego. ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)