Uwielbiam wszelkiego rodzaju bakalie. Suszone owoce, orzechy, pestki. Christmas cakes, muffinki z bakaliami, florentynki i wszystkie inne stanowią jedne z moich ulubionych wypieków. Przepis ten znalazłam u Agnieszki a moją uwagę przykuła nie tylko ogromna ilość bakalii i czekolady ale również zupełny brak mąki. W oryginale jest to keks - i na dodatek, oj! - bożonarodzeniowy, ale jako nieszczęśliwa nieposiadająca tutaj formy keksowej musiałam upiec je w zwykłej tortownicy, co w żadnym wypadku nie ujęło mu smaku.
Średnia to może propozycja na drugi dzień wiosny, ale ciężko było mi się oprzeć.
Cytuję, z moimi drobnymi modyfikacjami.
- 8 białek z jajek
- 300 g mielonych migdałów
- szczypta soli
- łyżka drobnego brązowego cukru trzcinowego demerara
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao
- 100 g białej czekolady
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych wiśni
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo ubijając dodajemy cukier. Do białek dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką.
Suszone morele i śliwki kroimy na paseczki, czekoladę siekamy. Wszystkie dodatki dodajemy do masy migdałowej. Ponownie delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi migdałami formy.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zarumieni.
Prawie w ogóle nie rośnie, więc spokojnie można wypełnić foremkę do końca.
Prawie w ogóle nie rośnie, więc spokojnie można wypełnić foremkę do końca.
Pozostawiamy w ciepłym piekarniku do wystudzenia, zimne ciasto zawijamy w folię aluminiową, następnie w przeźroczystą folię i pozostawiamy do następnego dnia.
W oryginale ciasto można następnego dnia oblać czekoladą, białą lub mleczną.
Aby to zrobić rozupuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej po czym smarujemy górę i boki ciasta.
U mnie bez polewy.
W oryginale ciasto można następnego dnia oblać czekoladą, białą lub mleczną.
Aby to zrobić rozupuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej po czym smarujemy górę i boki ciasta.
U mnie bez polewy.
Wygląda świetnie i takie zdrowe :D
OdpowiedzUsuństrasznie mi się podoba takie ciasto bez mąki, ale niestety za suszonymi owocami nie przepadam. myślisz że można je czymś zastąpić: orzechami, płatkami?
OdpowiedzUsuń