wtorek, 22 marca 2011

Ciasto migdałowo - bakaliowe bez mąki.


Uwielbiam wszelkiego rodzaju bakalie. Suszone owoce, orzechy, pestki.  Christmas cakes, muffinki z bakaliami, florentynki i wszystkie inne stanowią jedne z moich ulubionych wypieków. Przepis ten znalazłam u Agnieszki a moją uwagę przykuła nie tylko ogromna ilość bakalii i czekolady ale również zupełny brak mąki. W oryginale jest to keks - i na dodatek, oj! - bożonarodzeniowy, ale jako nieszczęśliwa nieposiadająca tutaj formy keksowej musiałam upiec je w zwykłej tortownicy, co w żadnym wypadku nie ujęło mu smaku. 
Średnia to może propozycja na drugi dzień wiosny, ale ciężko było mi się oprzeć. 
Cytuję, z moimi drobnymi modyfikacjami. 




  • 8 białek z jajek
  • 300 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • łyżka drobnego brązowego cukru trzcinowego demerara
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 100 g suszonych wiśni





    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo ubijając dodajemy cukier. Do białek dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką.

    Suszone morele i śliwki kroimy na paseczki, czekoladę siekamy.  Wszystkie dodatki dodajemy do masy migdałowej. Ponownie delikatnie mieszamy. 

    Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi migdałami formy. 
    Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zarumieni.
    Prawie w ogóle nie rośnie, więc spokojnie można wypełnić foremkę do końca. 
    Pozostawiamy w ciepłym piekarniku do wystudzenia, zimne ciasto zawijamy w folię aluminiową, następnie w przeźroczystą folię i pozostawiamy do następnego dnia.

    W oryginale ciasto można następnego dnia oblać czekoladą, białą lub mleczną.
    Aby to zrobić rozupuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej po czym smarujemy górę i boki ciasta.
    U mnie bez polewy. 


    2 komentarze:

    1. Wygląda świetnie i takie zdrowe :D

      OdpowiedzUsuń
    2. strasznie mi się podoba takie ciasto bez mąki, ale niestety za suszonymi owocami nie przepadam. myślisz że można je czymś zastąpić: orzechami, płatkami?

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)