Naprawdę bardzo fajne ciasto. Robi się je niezwykle łatwo i nie może nie wyjść. Miłośnicy drożdżówek z serem będą zachwyceni, bo ciasto jest mięciutkie, nie za słodkie i dosłownie napakowane serem. Zachowuje świeżość jeszcze na parę dni a dodatek kwaskowatych porzeczek świetnie komponuje się ze słodkim twarożkiem. Świetne!
Pełnoziarnista drożdżówka z serem i owocami.
ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g drobnego białego cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 60 g masła
- 500 g mielonego twarogu
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 100 g drobnego białego cukru
dodatkowo:
- dowolne owoce - u mnie jagody, truskawki i czerwona porzeczka.
Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy dwoma łyżkami cukru, dwoma łyżkami mąki i dolewamy połowę szklanki ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie bąbelkować. Następnie dodajemy resztę mąki, cukier, esencję waniliową oraz dwa jajka. Lekko wyrabiamy, na końcu dolewamy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste i lekko klejące ( w razie potrzeby możemy dodać trochę mleka lub mąki ), przykrywamy mokrą ściereczką i pozostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do dużej blachy ( u mnie 25 cm x 34 cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy część ciasta i formujemy z niej wałeczek, którym następnie oplatamy ciasto wokół brzegów. Pozostawiamy na 15 minut, a w tym czasie robimy ser:
Cukier ubijamy z jajkiem. Dodajemy małymi porcjami ser, na końcu masło i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wylewamy masę serową na blachę wyłożoną ciastem. Układamy umyte owoce i pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. *
*mam piekarnik z termoobiegiem, który nie lubi ciast drożdżowych - wysusza je i u góry tworzy się nieapetyczna stwardniała skórka. Aby tego uniknąć przykrywam je aluminiową folią, którą ściągam dosłownie na 5 minut przed wyjęciem ciasto - jedynie po to, aby się zarumieniło.
Smakowite połączenie! (aż szkoda, że nie mamy porzeczek)
OdpowiedzUsuńjak pełnoziarnista, to już ją lubię :) pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńoch, to musi być pyszne:)))) zjadłabym sobie teraz:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdzówki własnej roboty! A dodatek owoców jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńpychota!!! Co ja bym dała za kawałek :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
To ciasto jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńDrożdżowe i owoce.Pyszności.
I dla mnie, i dla mnie - cudowne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńa Twoje... rany, niebywałe.
wygląda przepysznie ;) zwłaszcza że uwielbiam porzeczki, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńta warstwa sera i owoców.. cudowna!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! Ser i owoce na drożdżowym cieście- pyszne połączenie! Idealna na drugie śniadanie do kawy ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpycha drożdżówka!♥
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie. I jeszcze do tego cięższe, pełnoziarniste ciasto. Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńJeśli pełnoziarniste to biorę ;) Koniecznie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i podoba mi się u góry masa serowa, dzięki temu ciasto jest na pewno przyjemnie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i jaka zdrowa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzapisałam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńA, dziękuję bardzo ^^ Kierunek: zdrowie publiczne: promocja zdrowia .
OdpowiedzUsuńA zamówienie chętnie zrealizuję ^^ :*