środa, 9 marca 2011

Pasta vegetariana.

Pasta vegetariana.
Właściwie nie tyle chodzi o smak, ale o sposób podania. W misce. Pasta vegetariana musi być podana w misce, inaczej cały jej urok i magia gdzieś umyka. Sos rozlewa się po talerzu i wszystko wygląda nie tak.
Jadam ją raz lub dwa razy w roku, w zależności od tego czy uda mi się wyskoczyć w zimową podróż do słoneczniej Italii.
Serwują ją tylko w jednej, jedynej knajpce, pod tą właśnie nazwą, choć można się po niej spodziewać czegoś innego. 
Góra świderków zanurzona w kremowym serowym sosie, przyozdobiona pomidorkami koktajlowymi i rukolą.
Posypana delikatnie parmezanem.
Proste, czyż nie? 
Przepis jest nie do zdobycia, ale trzymając w pamięci smak, spróbowałam odtworzyć niezrównaną pastę vegetarianę.
No i proszę.


Pasta vegetariana. ( porcja dla 2 osób. )

  • 4 duże garści pełnoziarnistych świderków
  • 150-200 gramów sera ricotta
  • dwie garście pomidorków koktajlowych
  • dwie garście rukoli
  • parmezan

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Przecedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, aby nie ostygł - dodajemy do niego ricottę i mieszamy, aż jej konsystencja zacznie przypominać sos śmietanowo - kremowy. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki, rukolę płuczemy.
Do dwóch misek nakładamy po porcji makaronu, na makaron nakładamy pomidorki i rukolę.
Na zwieńczenie posypujemy parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)