poniedziałek, 7 marca 2011

Słoneczna sałatka z krewetkami i czarnymi oliwkami. Z różowym sosem.

Sałatki, podobnie jak makarony, można robić na milion sposobów i nigdy się nie nudzą.
Krewetki, ananas, oliwki.
I różowy sos.
Tchnienie lata, a niech mi tam.


Sałatka z krewetkami i czarnymi oliwkami (porcja na 2 osoby.)

 Na sałatkę :
  • dwie duże garście czarnych oliwek bez pestek
  • 200 gramów mieszanych sałat - u mnie lodowa, cykoria, rukola.
  • 140 gramów ananasa ( trzy plastry ) pokrojenego na kawałki, może być z puszki
  • dwie duże garście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • pół puszki czerwonej fasolki, odsączonej
  • 270 gram ugotowanych i obranych krewetek
I na różowy sos :
  • łyżka gęstego majonezu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • szczypta ostrej papryki 

    Sałatę myjemy, suszymy, jeśli nie jest przygotowana - rwiemy na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na połówki, fasolkę odcedzamy i płuczemy. Ananasa odsączamy z soku i jeśli nie jest pokrojony, kroimy. Układamy kolejno sałatę, na to fasolkę, pomidorki, krewetki, ananas.
    W miseczce mieszamy majonez, jogurt i przecier pomidorowy. Na końcu dodajemy ostrą paprykę.
    Polewamy sałatkę sosem według uznania.





    i jak, czujecie lato? 
    ja już chyba tak. 





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)