Sałatki, podobnie jak makarony, można robić na milion sposobów i nigdy się nie nudzą.
Krewetki, ananas, oliwki.
I różowy sos.
Tchnienie lata, a niech mi tam.
Sałatka z krewetkami i czarnymi oliwkami (porcja na 2 osoby.)
Na sałatkę :
- dwie duże garście czarnych oliwek bez pestek
- 200 gramów mieszanych sałat - u mnie lodowa, cykoria, rukola.
- 140 gramów ananasa ( trzy plastry ) pokrojenego na kawałki, może być z puszki
- dwie duże garście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- pół puszki czerwonej fasolki, odsączonej
- 270 gram ugotowanych i obranych krewetek
- łyżka gęstego majonezu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- szczypta ostrej papryki
Sałatę myjemy, suszymy, jeśli nie jest przygotowana - rwiemy na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na połówki, fasolkę odcedzamy i płuczemy. Ananasa odsączamy z soku i jeśli nie jest pokrojony, kroimy. Układamy kolejno sałatę, na to fasolkę, pomidorki, krewetki, ananas.
W miseczce mieszamy majonez, jogurt i przecier pomidorowy. Na końcu dodajemy ostrą paprykę.
Polewamy sałatkę sosem według uznania.
W miseczce mieszamy majonez, jogurt i przecier pomidorowy. Na końcu dodajemy ostrą paprykę.
Polewamy sałatkę sosem według uznania.
i jak, czujecie lato?
ja już chyba tak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)