Jest!
I to nawet tu, choć dostępny jedynie w supermarketach, szczelnie opakowany w folię. A nie na rynku, obwiązany sznurkiem, w zielonej skrzynce.
I genialnie nada się na środowe ciasto Na Pocieszenie.
Bo egzamin. Bo pojutrze następny, a potem kolejny i kolejny.
Bo z budyniem i kruszonką nie może nie być pysznie.
Rabarbar.
Pełnoziarniste ciasto z budyniem i rabarbarem. Pod kruszonką.
na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 50 g brązowego drobnego cukru trzcinowego ( 4 łyżki )
- 2 jajka
- 185 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g proszku budyniowego - waniliowego lub śmietankowego
- 400 g obranego i pokrojonego rabarbaru
na budyń:
- 2 płaskie łyżki proszku budyniowego - waniliowego lub śmietankowego ( z cukrem )
- 250 ml mleka
- łyżka masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
na kruszonkę:
- 40 g miękkiego masła
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki drobnego brązowego cukru trzcinowego
Budyń.
Na początku gotujemy budyń, będzie potrzebny później, najpierw musi ostygnąć. Ze szklanki mleka odlewamy około 70 ml. Pozostałą część zagotowujemy, w odlanym mleku rozrabiamy budyniowy proszek. Rozrobiony wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy aby nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ekstrakt, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do
ostygnięcia.
Ciasto.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier a następnie po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, dodajemy do masy maślanej i mieszamy jedynie do połączenia składników.
Kruszonka.
Mieszamy mąkę i cukier. Dodajemy miękkie masło i palcami formujemy kruszonkę.
Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich pokrywamy dno tortownicy i wyrównujemy. Na to wylewamy budyń, wyrównujemy i łyżeczką nakładamy pozostałą część ciasta, która powinna pokryć cały budyń. Układamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach około 1 h i 15 minut.
przepis oryginalny od Dorotuś z niewielkimi zmianami i kruszonką ode mnie.
przepis oryginalny od Dorotuś z niewielkimi zmianami i kruszonką ode mnie.
Świetne ciasto :D
OdpowiedzUsuńPyszności! Dzisiaj robiłam mus rabarbarowy i był znakomity, a takie ciasto to po prostu idealne! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie jadę do sklepu i już wiem, co jako pierwsze wyląduję w koszyku :) uwielbiam rabarbar!
OdpowiedzUsuń