Cieszę się powrotem do domu.
Stare kąty, znane zapachy, własny kubek do herbaty.
Poranna kawa na tarasie.
I piekę babeczki.
Opierałam się na przepisie Dorotuś wprowadzając jedynie parę osobistych modyfikacji.
Pyszne!
Orzechowe babeczki z czekoladą.
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g zmielonych orzechów, laskowych lub włoskich - u mnie laskowe
- 100 g masła
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- szczypta soli
- 5 łyżek mleka
- 100 g mlecznej, posiekanej czekolady
Masło ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy cukier i ubijamy, dopóki masa nie stanie się puszysta i biała. Po kolei wbijamy jajka, nadal miksując. Dodajemy esencję waniliową.
Doskonała propozycja na babezki :) Bardzo apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciemne, kakaowe wypieki. No i jeszcze mąka orkiszowa... zapisuję :D
OdpowiedzUsuń