wtorek, 29 listopada 2011

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Tadam... Chleb postanowił zrobić mi przyjemność na urodziny i się udać. Jestem mu za to bardzo wdzięczna, że chociaż dziś nie był złośliwy. ; )

Taki najbardziej tradycyjny, z małej ilości składników, zdrowy i z chrupiącą skórką. Ciężki i wilgotny. Pełnia szczęścia od samego rana.
 

Pszenno-żytni chleb na zakwasie 


  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 200g mąki żytniej typ 700 
  • 300 ml letniej wody 
  • 150g zakwasu żytniego 
  • łyżeczka soli 
 
 




 

Do miksera wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wodą, dodajemy zakwas. Miksujemy aż do połączenia się składników - ciasto ma być raczej gęste i nie rozlewające się. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości - 2-6 godzin w zależności od siły zakwasu. Po urośnięciu formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą, posypujemy mąką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 230 stopniach około 40 minut. 
Najlepszy z... masłem. I solą!




    6 komentarzy:

    1. No proszę, prosty, łatwy, szybki sposób na wspaniały chlebek. Takiego właśnie szukałam!! Dzięki! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. ale bym zjadła taki domowy chlebek :D najlepiej ciepluśki z chrupiącą skórką... mniam

      OdpowiedzUsuń
    3. Ciemny chlebek z samym masłem już pyszny.
      No i uściski Urodzinowe... ;))))))))))

      OdpowiedzUsuń
    4. Bardzo ładny chlebek.
      I na urodziny akurat.Gratuluję!

      OdpowiedzUsuń
    5. Chleby na zakwasie uwielbiam, ale fakt faktem bywają strasznie kapryśne, Twój wygląda pysznie chyba się skuszę i zaryzykuję.
      Wszystkiego naj z okazji urodzin :-)

      OdpowiedzUsuń
    6. Już wiem jaki będzie mój kolejlny wypiek :-)

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)