Sernik Kokosowy
Inspiracją była oczywiście Feria Smaków, ja przerobiłam przepis wedle własnych upodobań. ;)
Spód:
- 180 g ciasteczek kokosowych
- 70g masła
- 50g wiórków kokosowych
Masa:
- 50g masła
- 30 g cukru pudru
- 4 jajka
- 400 m mleka kokosowego
- 700 g sera mascarpone
- 300 g białej czekolady
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- bita śmietana
Uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej masa się zwarzy!
Ciasteczka miksujemy w blenderze z dodatkiem masła i wiórek kokosowych na puch. Tortownicę szczelnie wykładamy folią aluminiową, wykładamy masę ciasteczkową i wygładzamy grzbietem łyżki. Wkładamy do lodówki. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy wiórki kokosowe, czekoladę i wanilię, miksujemy. Następnie na zmianę dodajemy mleko i ser. Następnie miksując na wolnych obrotach dodajemy po jednym jajku. Masę wylewamy do tortownicy, którą umieszczamy w dużej brytfannie wypełnionej wrzątkiem.
Pieczemy godzinę w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 i pozostawiamy na 30-40 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawiamy na noc w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami.
jak rafaello :)
OdpowiedzUsuńto musi być przepyszne, ta masa serowa jest wprost genialna:)))
OdpowiedzUsuńpyyycha sernik :)
OdpowiedzUsuń