poniedziałek, 28 listopada 2011

Sernik Kokosowy

Sernik Kokosowy




Inspiracją była oczywiście Feria Smaków, ja przerobiłam przepis wedle własnych upodobań. ;)

Spód:

  • 180 g ciasteczek kokosowych
  • 70g masła
  • 50g wiórków kokosowych
Masa:

  • 50g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 400 m mleka kokosowego
  • 700 g sera mascarpone
  • 300 g białej czekolady
Dodatkowo:


  • wiórki kokosowe
  • bita śmietana  



Uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej masa się zwarzy!

Ciasteczka miksujemy w blenderze z dodatkiem masła i wiórek kokosowych na puch. Tortownicę szczelnie wykładamy folią aluminiową, wykładamy masę ciasteczkową i wygładzamy grzbietem łyżki. Wkładamy do lodówki. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy wiórki kokosowe, czekoladę i wanilię, miksujemy. Następnie na zmianę dodajemy mleko i ser. Następnie miksując na wolnych obrotach dodajemy po jednym jajku. Masę wylewamy do tortownicy, którą umieszczamy w dużej brytfannie wypełnionej wrzątkiem.
Pieczemy godzinę w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 i pozostawiamy na 30-40 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawiamy na noc w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami.



    3 komentarze:

    Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)