Kruche ciasteczka waniliowe
Dziś nie będę się rozgadywać. Głowa mi pęka po egzaminie z fizjologii, który prawie mnie zabił i skutecznie zepsuł Mikołajkowy poranek ale jak to jest - im mniej tym lepiej, czyli koniec semestru coraz bliżej. Nie ma się co martwić, zdać pewnie zdany, pytanie tylko na ile. ;) Przede mną jeden dzień przerwy od książek a przed Wami ciasteczka na czasy, kiedy nie macie w lodówce wystarczającej ilości masła ale za to mleka pod dostatkiem.
Trochę na oko je robiłam, dlatego konsystencję ciasta regulujcie dodawaniem mleka/mąki. Powinno być elastyczne, nieklejące się do rąk a w misce miksera stworzyć zwartą kulkę.
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g masła
- 150ml zimnego mleka
- 100g cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ziarenka z laski wanilii. Ucieramy mikserem na gładko masę, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko i jego ilością kontrolujemy konsystencję ciasta. Rozwałkowujemy na placek grubości około 0.5cm, jak najmniej podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Można polukrować, można oblać czekoladą. Ja lubię same!
Wyglądają przeapetycznie!:) Ciekawe jak smakują np. z dodatkiem przypraw korzennych...ee te pewnie są równie smaczne:)
OdpowiedzUsuńPs. Studiujesz medycynę? (IIIrok?:P)
Pozdrawiam ciepło,
ulicasezamkowa
Mniam! Aż chciałabym nakruszyć! :D
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka.
OdpowiedzUsuńDla mnie do herbaty by się przydały...
:D ciekawie czy wyszłyby na mące pełnoziarnistej :D na pewno wypróbuję :D np. z przyprawą korzenną!
OdpowiedzUsuńśliczne i na pewno pyszne serduszka prosto od serca.
OdpowiedzUsuńLubię takie proste ciasteczka. I coś czuję, że dodatek wanilii sprawia, że są jeszcze pyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie i tak delikatnie,jakby miały się rozpłynąć w ustach :)
OdpowiedzUsuńbiorę garść i uciekam :)
OdpowiedzUsuńFajne, chcę kilka do kawy :)
OdpowiedzUsuń