wtorek, 21 lutego 2012

Najlepsze marchewkowe.


Nie mam siły - ani czasu - napisać Wam nic sensownego, więc będzie bez zbędnego gadania ; ) 
Ciasto jest pyszne, ostatnimi dniami zastępuje mi większość posiłków, których z braku czasu nie przygotowuję. 
 
 Oliwa z oliwek zaskakująco pasuje i naprawdę nie zostawia w cieście śladu charakterystycznego zapachu, za to nadaje ciastu niesamowitą miękkość i wilgotność.
  
Bardzo, bardzo smaczne!

Ciasto marchewkowe z mascarpone




ciasto:
  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 150 ml oliwy z oliwek 
  • 4 jajka
  • 50-60g drobnego cukru trzcinowego 
  •  400g marchwi startej na tarce o średnich oczkach
  • 1 duża łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 100g orzechów włoskich 
krem:
  •  300g serka mascarpone
  • 50g masła 
  • 50g cukru pudru 
  • łyżeczka pasty waniliowej    

 



Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Oliwę roztrzepujemy z jajkami. Wlewamy do mąki z dodatkami i mieszamy łyżką. Dodajemy startą marchew i posiekane orzechy, mieszamy.  
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. 
 
Mascarpone miksujemy z masłem, cukrem pudrem i wanilią na gładką masę. 

Kiedy ciasto ostygnie, kroimy je wzdłuż na pół tak, aby uzyskać dwa placki. Przekładamy połową kremu, resztą smarujemy górę ciasta. Posypujemy cynamonem. 




 

5 komentarzy:

  1. Fajne,bardzo.
    I chętnie bym Ci porwała taki kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. o rety!
    naprawdę, cudowne ciasto. super pomysł z tym serkiem - pasuje do ciasta marchewkowego idealnie. i daje mu dodatkowo wykwintności. wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja też bez rozpisywania - boskie!

    OdpowiedzUsuń
  4. z mascarpone kremowym musi być cudne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marchewkowe, pycha!:D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)