Nie mam siły - ani czasu - napisać Wam nic sensownego, więc będzie bez zbędnego gadania ; )
Ciasto jest pyszne, ostatnimi dniami zastępuje mi większość posiłków, których z braku czasu nie przygotowuję.
Oliwa z oliwek zaskakująco pasuje i naprawdę nie zostawia w cieście śladu charakterystycznego zapachu, za to nadaje ciastu niesamowitą miękkość i wilgotność.
Bardzo, bardzo smaczne!
Ciasto marchewkowe z mascarpone
ciasto:
- 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 ml oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 50-60g drobnego cukru trzcinowego
- 400g marchwi startej na tarce o średnich oczkach
- 1 duża łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g orzechów włoskich
krem:
- 300g serka mascarpone
- 50g masła
- 50g cukru pudru
- łyżeczka pasty waniliowej
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Oliwę roztrzepujemy z jajkami. Wlewamy do mąki z dodatkami i mieszamy łyżką. Dodajemy startą marchew i posiekane orzechy, mieszamy.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.
Mascarpone miksujemy z masłem, cukrem pudrem i wanilią na gładką masę.
Kiedy ciasto ostygnie, kroimy je wzdłuż na pół tak, aby uzyskać dwa placki. Przekładamy połową kremu, resztą smarujemy górę ciasta. Posypujemy cynamonem.
Fajne,bardzo.
OdpowiedzUsuńI chętnie bym Ci porwała taki kawałek!
o rety!
OdpowiedzUsuńnaprawdę, cudowne ciasto. super pomysł z tym serkiem - pasuje do ciasta marchewkowego idealnie. i daje mu dodatkowo wykwintności. wspaniałe ciasto!
to ja też bez rozpisywania - boskie!
OdpowiedzUsuńz mascarpone kremowym musi być cudne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe, pycha!:D
OdpowiedzUsuń