Letnie mini serniczki z truskawkami na pełnoziarnistym, owsianym cieście.
Odpoczywam. Czasem nie wiem już, gdzie jest dom a gdzie jest /wyjazd/. Po latach granice zaczynają się zacierać, a podróże w /ta/ w /tamta/ zmieniają znaczenie. Teraz jestem już chyba /tam/, chociaż jeszcze rok temu /tam/ było /tu/. Odpoczywam.
Upiekłam letnie serniczki, wersja zdrowa i pyszna! Zamiast podanych składników można użyć zwykłej maki, oleju słonecznikowego czy cukru (50g).
200g maki pszennej pełnoziarnistej
50g płatków owsianych, górskich
3 łyżki karobu
2 duże jaja
2 łyżki oleju kokosowego
200g twarogu
1 jajko
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka karobu
owoce sezonowe - truskawki, poziomki, maliny.
50g płatków owsianych, górskich
3 łyżki karobu
2 duże jaja
2 łyżki oleju kokosowego
200g twarogu
1 jajko
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka karobu
owoce sezonowe - truskawki, poziomki, maliny.
Karob miksujemy z cukrem waniliowym i jajkiem na puszysta masę. Dodajemy porcjami ser i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.
Jajko ubijamy z płynnym olejem kokosowym i karobem. Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia i mieszamy z płatkami owsianymi. Łączymy jajeczna masę z suchymi składnikami.
Foremkę na 6 dużych babeczek smarujemy olejem i posypujemy zmielonymi płatkami owsianymi. Nakładamy około łyżki ciasta, następnie nakładamy 2 łyżki twarogowego kremu. Przystrajamy sezonowymi owocami. Pieczemy w piekarniku nagrzany poprzednio do 180 stopni przez 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)