poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Tres Leches Cake - meksykańskie ciasto mleczne

Tres Leches Cake

Lub inaczej -  mleczny chleb. Biszkoptowe ciasto z dodatkiem trzech rodzajów mleka  - skondensowanego, bitej śmietanę i karmelu. U mnie w warstwach ; ) Jest nieco pracochłonne, ale efekt jest warty pracy. Jest pyszne! 


Biszkopt: 
5 jajek - białka i żółtka osobno 
125g mąki pszennej 
50g cukru 
16g cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia 
dwie łyżki wody 

Syrop:
200 ml mleka 
3 łyżki cukru 
1 laska wanilii 
szczypta soli

Krem budyniowy:
500ml mleka 
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 duże jajka 
4 łyżki masła

Karmel - masa krówkowa z puszki ; ) 




Biszkopt: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Powoli dodaj dwie łyżki wody, cały czas ubijając. Mąkę przesiej. Dodawaj porcjami do masy jajecznej, ciągle ubijając. Przelej masę do dużej miski. Białka ubij na sztywno z łyżeczką proszku do pieczenia. Połącz z masą jajeczną, delikatnie mieszając łyżką. Przelej do formy o średnicy około 24 cm i piecz 40 minut. 

Syrop: Laskę wanilii przetnij na pół i nożem wyskrob ziarenka. Zagotuj z mlekiem, cukrem i solą. Nakryj folią i pozostaw do ostygnięcia. 

Krem budyniowy: Jajka ubij z skrobią ziemniaczaną. Mleko podgrzej z cukrem i cukrem waniliowym aby było tuż przed zagotowaniem. Powoli wlewaj mleko do masy jajecznej ciągle mieszając ( jeśli przestaniesz, zrobią się nieapetyczne grudki ). Postaw z powrotem na kuchence i ciągle mieszając gotuj na niewielkim gazie aż masa zacznie gęstnieć. Pozwól pogotować się jej przez minutę, zdejmij z ognia i nakryj folią. Pozostaw do ostygnięcie. 

Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy wszystkie składniki są już zimne, podziel ciasto na trzy placki. Pierwszy połóż na dnie tortownicy, zrób dziurki widelcem i nasącz niewielką ilością syropu. Rozsmaruj krem krówkowy, następnie warstwę kremu budyniowego. Połóż następny placek, powtórz procedurę i nakryj ostatnią częścią ciasta. Ubij bitą śmietanę z łyżeczką cukru pudru i pokryj ciasto. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. 

... ale najlepsze jest tak dwa dni później ; )



2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)