poniedziałek, 30 stycznia 2012

Słodki chlebek musli z daktylami i pekanami.

No bo o co mi chodzi. 

Wracam tydzień później i jeszcze jestem zdziwiona.

Budzik dzwoni o 7 a ja przez pół godziny walczę, żeby chociaż otworzyć oczy. 

Nie mogę odebrać telefonu podczas zajęć, więc półprzytomna po powrocie nagrywam się na skrzynkę miłej pani odpowiedzialnej za szpitalny wolontariat, żeby zadzwoniła do mnie następnego dnia między 8 a 9, na pewno będę. 

Otwieram swój kalendarz i pierwsze co widzę, to zajęcia od 8. 
No cholera jasna!

Może nie zadzwoni. 
Ale dzwoni, kiedy ja biegnę na zajęcia, już spóźniona. Odbieram, taksówki trąbią, ludzie wrzeszczą a ja słyszę piąte przez dziesiąte. 
Dobre i to. 

Na pierwszym wykładzie zasypiam. 

W godzinnej przerwie upchniętej w 8 godzinnym planie zajęć sączę czarną kawę a łyżką do spaghetti jem ( obłędne! ) czekoladowe ciasto z aluminiowej formy, zrobione przez P. z okazji urodzin N., o których ja oczywiście zapomniałam i teraz czuję się jak ostatnia kretynka.

Ale ciasto jem. 
Czarna kawa smakuje jak napój Bogów. 
Za 1.60 funta.

Jednym uchem słucham, że w przyszły piątek wychodzimy na imprezę i czy pójdziemy dzisiaj na zakupy, kawę i odebrać książki z biblioteki? 

Co ja tu robię?!

Na drugim wykładzie też zasypiam.

Na trzecim odkrywam, że warto wierzyć w ludzi, bo ktoś przez cały tydzień podpisywał za mnie obecność na każdych zajęciach, chociaż nikogo o to nie prosiłam. 


Słodki chlebek musli z daktylami i pekanami


  • 100g musli - u mnie płatki owsiane z rodzynkami,orzechami i kokosem
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej chlebowej - u mnie z dodatkami - pestki dyni, słonecznika, siemię lniane.
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400ml mleka
  • 2 jajka
  • duża łyżka miodu
  • 100g daktyli 
  • 100g pekanów


Musli zalewamy 250ml letniego mleka i pozostawiamy na 30 minut. W pozostałym mleku rozpuszczamy miód. Daktyle i pekany siekamy na małe kawałki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do płatków dodajemy mąkę, daktyle, pekany i resztę mleka z miodem. Dokładnie mieszamy, na końcu wbijamy jaja i mieszamy aż składniki się połączą. Wlewamy do większej keksówki ( u mnie jedna mała keksówka + jedna okrągła foremka ), posypujemy musli i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.



7 komentarzy:

  1. smakowicie sie prezentuje (;

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakręcony czas jak widzę ;) Znam to, albo może mi się tylko tak wydaje. Na studiach pewnie będzie gorzej :D
    Chlebek wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba taki słodki chlebek z muesli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niezła historia, a z Polakami studiujesz, czy Brytyjczycy też mają takie skłonności do kombinowania?:) Chlebek wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajny przepis, wszystko co lubię w jednym

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)