środa, 26 października 2011

Krówki.

Bardzo słodkie.
Baaaardzo ciągnące się.
Bardzo waniliowe. 

Jestem zaskoczona, że wyszły tak dobre. Robiąc je, nie sądziłam, że będę chciała zjeść chociaż jedną, bo wolę te kruche, ale na jednej się nie skończyło.

hej, widzicie waniliowe kropki na drugim zdjęciu? ; )


Karmelki waniliowe 

albo po prostu krówki, jak wolicie. ; ) - a korzystałam stąd

ilość - duużo, ale nam starczyło zaledwie na dwa dni. 



  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150g drobnego cukru 
  • 150g masła
  • 220g golden syrupu
  • 125 ml wody 
  • łyżeczka pasty waniliowej





Śmietanę zagotowujemy z masłem i wanilią. Chwilę gotujemy, wyłączmy ogień i odstawiamy. Cukier rozpuszczamy z wodą i golden syrupem w dużym garnku. Masa musi być gładka, a cukier zupełnie rozpuszczony. Uważajcie, bo cukier będzie bulgotał i może naprawdę poparzyć. Kiedy masa cukrowa nabierze złotego koloru, powoli wlewamy do niej śmietanę. Gotujemy aż do uzyskania karmelowej konsystencji, cały czas delikatnie mieszając. Wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do zastygnięcia.

    20 komentarzy:

    1. Oj, kusisz, kusisz tymi karmelkami! Ja - podobnie jak ty - wole kruche krowki, ale takiego ciagnacego, domowego cukierasa z checia bym skosztowala.

      OdpowiedzUsuń
    2. drugie zdjęcie bardzo zachęcające :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Krówki? u nas nie byłoby szans, żeby dotrwały do wieczora!

      OdpowiedzUsuń
    4. a ja właśnie wolę takie ciągutki :)

      OdpowiedzUsuń
    5. ależ zachęcające ciągutki krówki.

      OdpowiedzUsuń
    6. Lubię :)
      Chętnie zrobię, chłopak będzie mnie bardziej kochał xD

      OdpowiedzUsuń
    7. ja wolę te kruche, ale za to druga połówka przepada za tzw. mordoklejkami :D
      Yummy & Tasty

      OdpowiedzUsuń
    8. pysznie! zapisuję ten przepis do wypróbowania:))

      OdpowiedzUsuń
    9. Krówki to dla mnie smak dzieciństwa ;) Zawsze jak ktoś w szkole miał urodzinyu i przynosił cukierki, wybierałam same krówki. Twoje prezentują się wyśmienicie ;)

      OdpowiedzUsuń
    10. Jestem oczarowana! Domowe krówki to prawdziwy słodki skarb :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Fenomenalne! Plus waniliowe, mmm!:-)

      OdpowiedzUsuń
    12. takich domowych to jeszcze nie jadłam, czas najwyższy to zmienić :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Oj! dawno nie jadłam;) a takie domowe na pewno niebo w...ustach;)

      OdpowiedzUsuń
    14. mniam, narobiłam sobie smaka na takie krówki

      OdpowiedzUsuń
    15. chciałbym je zrobić ale nie ma w składnikach ile tej wody dodać...
      pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    16. wow, domowe ciągutki :) aż bałabym się zrobić, bo pewnie ukradkiem wyjadałabym koleją i kolejną... :D

      OdpowiedzUsuń
    17. Koniecznie muszę wypróbować! Uwielbiam krówki, a te kupne zapewne domowym nie mogą się równać :)

      OdpowiedzUsuń
    18. kto zna przepis na krówki ciągutki z mleka?

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)