Bardzo słodkie.
Baaaardzo ciągnące się.
Baaaardzo ciągnące się.
Bardzo waniliowe.
Jestem zaskoczona, że wyszły tak dobre. Robiąc je, nie sądziłam, że będę chciała zjeść chociaż jedną, bo wolę te kruche, ale na jednej się nie skończyło.
hej, widzicie waniliowe kropki na drugim zdjęciu? ; )
hej, widzicie waniliowe kropki na drugim zdjęciu? ; )
Karmelki waniliowe
albo po prostu krówki, jak wolicie. ; ) - a korzystałam stąd.
ilość - duużo, ale nam starczyło zaledwie na dwa dni.
ilość - duużo, ale nam starczyło zaledwie na dwa dni.
- 600 ml śmietany kremówki
- 150g drobnego cukru
- 150g masła
- 220g golden syrupu
- 125 ml wody
- łyżeczka pasty waniliowej
Śmietanę zagotowujemy z masłem i wanilią. Chwilę gotujemy, wyłączmy ogień i odstawiamy. Cukier rozpuszczamy z wodą i golden syrupem w dużym garnku. Masa musi być gładka, a cukier zupełnie rozpuszczony. Uważajcie, bo cukier będzie bulgotał i może naprawdę poparzyć. Kiedy masa cukrowa nabierze złotego koloru, powoli wlewamy do niej śmietanę. Gotujemy aż do uzyskania karmelowej konsystencji, cały czas delikatnie mieszając. Wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do zastygnięcia.
Oj, kusisz, kusisz tymi karmelkami! Ja - podobnie jak ty - wole kruche krowki, ale takiego ciagnacego, domowego cukierasa z checia bym skosztowala.
OdpowiedzUsuńdrugie zdjęcie bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńKrówki? u nas nie byłoby szans, żeby dotrwały do wieczora!
OdpowiedzUsuńa ja właśnie wolę takie ciągutki :)
OdpowiedzUsuńależ zachęcające ciągutki krówki.
OdpowiedzUsuńLubię :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię, chłopak będzie mnie bardziej kochał xD
ja wolę te kruche, ale za to druga połówka przepada za tzw. mordoklejkami :D
OdpowiedzUsuńYummy & Tasty
Lubię takie ciągutki...
OdpowiedzUsuńpysznie! zapisuję ten przepis do wypróbowania:))
OdpowiedzUsuńKrówki to dla mnie smak dzieciństwa ;) Zawsze jak ktoś w szkole miał urodzinyu i przynosił cukierki, wybierałam same krówki. Twoje prezentują się wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńJestem oczarowana! Domowe krówki to prawdziwy słodki skarb :)
OdpowiedzUsuńFenomenalne! Plus waniliowe, mmm!:-)
OdpowiedzUsuńtakich domowych to jeszcze nie jadłam, czas najwyższy to zmienić :)
OdpowiedzUsuńOj! dawno nie jadłam;) a takie domowe na pewno niebo w...ustach;)
OdpowiedzUsuńmniam, narobiłam sobie smaka na takie krówki
OdpowiedzUsuńchciałbym je zrobić ale nie ma w składnikach ile tej wody dodać...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Mimi! Dziękuje i już poprawiam!
OdpowiedzUsuńwow, domowe ciągutki :) aż bałabym się zrobić, bo pewnie ukradkiem wyjadałabym koleją i kolejną... :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! Uwielbiam krówki, a te kupne zapewne domowym nie mogą się równać :)
OdpowiedzUsuńkto zna przepis na krówki ciągutki z mleka?
OdpowiedzUsuń