piątek, 30 września 2011

Truskawki.

Nieczęsto robię torty.

Stawiam na połączenie tradycyjne i niezawodzące - truskawki i śmietana. 

W zasadzie nie miałam zamiaru tworzyć różowego kremu ale zabrakło mi śmietany a w sklepie mój wzrok powędrował do półki z barwnikami i... nie mogłam się powstrzymać. ; )

Taki mój mały słodki upominek na Dzień Facetów. 


Torcik śmietankowo-truskawkowy




biszkopt z przepisu Dorotuś
+ wanilia ode mnie ;) 


  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

 krem - twórczość własna:



  • 400g mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 40g cukru pudru

poncz do nasączenia biszkoptu:

  •  200ml wody
  • dwie duże garści truskawek
  • 20g drobnego cukru
  • sok z połówki cytryny
dodatkowo:


  • truskawki
  • naturalny, czerwony barwnik spożywczy



biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Mąki przesiewamy, mieszamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Tortownicę 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w 160-170 stopni około 30-40 minut ( do tzw. suchego patyczka ). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczamy w formie na podłogę. Odstawiamy do piekarnika do całkowitego ostudzenia.

poncz
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok cytrynowy. Miażdżymy tak, aby truskawki puściły sok. ( robiłam to tłuczkiem do ziemniaków ) Zagotowujemy, pozostawiamy kilka minut i pozostawiamy do ostygnięcia. Przecedzamy.

krem
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Laskę wanilii przecinamy na pół, wyciągamy ziarenka i dodajemy razem z cukrem do masy serowej. Mieszamy delikatnie. 

1/3 kremu odkładamy do innej miski i mieszamy z łyżeczką barwnika spożywczego. ( można dać więcej, jeśli kolor będzie za jasny )


Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na połówki. 

Biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden z nich kładziemy na paterze, nasączamy ponczem. Nakładamy 1/3 kremu i układamy na nim połówki truskawek. Nasączamy drugi blat i powtarzamy czynność. Na końcu smarujemy boki i górę ciasta różowym kremem, ozdabiamy truskawkami.
Schładzamy. 




9 komentarzy:

  1. aż zatęskniłam za latem i truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie truskawek i śmietankowego mascarpone to jest dla mnie prawdziwa rozkosz:))) cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tort z truskawkami lubię bardzo, zapraszam do mnie też na tort;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo reprezentatywny tort. Aż chce się sięgnąć po duuży kawał :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki i bita śmietana nigdy nie zawiodą! Pyszne wygląda Twój tort :)

    OdpowiedzUsuń
  6. torcik i to z truskawkami i śmietaną, cudne połączeni i zawsze na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wiele oddałabym za same truskawki a co dopiero za Twój tort!

    OdpowiedzUsuń
  8. suuuperapetyczne pożegnania lata! Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ten torcik!
    A krem z mascarpone to mój ulubiony.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)