niedziela, 6 marca 2011

Żytnie piernikowe ciasto z jabłkami. I deszczowa niedziela.

Amatorzy zdrowej kuchni będą zachwyceni.
Ale i ci ceniący tradycyjne domowe wypieki nie będą zawiedzeni.
Bez masła, białej mąki i cukru. Nie nachalnie słodkie, miękkie, wilgotne.
Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Piękne słońce, które utrzymywało się przez ten tydzień zniknęło gdzieś wraz z nadejściem mojego przeziębienia, zabierając ze sobą całą radość, jaką miałam w sobie na myśl o nadchodzącej wiośnie.
A teraz chowam stopy w wełniane skarpetki i z kubkiem gorącej herbaty chowam się po kołdrę.
Z piernikowym ciastem.

Piernikowe ciasto z jabłkami na żytniej mące.
  • 4 nieduże jabłka
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • pół szklanki miodu
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  •  2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • dwie łyżki kakao
  • jedna łyżka brązowego drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 50 gram posiekanej ciemnej czekolady ( możecie dać więcej, jeśli chcecie )
W dużej misce dokładne mieszamy wszystkie sypkie składniki - mąkę, posiekaną czekoladę, cynamon, przyprawę piernikową, kakao, sodę.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, aby uzyskać paseczki.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na puszystą masę około 5 minut. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy miód, oliwę i łyżkę cukru. Ucieramy następnie 5 minut do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do sypkich składników dodajemy żółtka z oliwą, miodem i cukrem. Następnie dodajemy mleko, tak aby uzyskać dosyć płynną masę. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką.
Dodajemy pianę z białek, mieszamy.
I dodajemy jabłka.
Masa powinna być niezbyt gęsta, taka, aby można ją było przelać na blachę. 
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.


Z podanych składników wychodzi mi spora blacha ciasta - 20 na 30 cm.
Ciasto będzie tak samo dobre, jeśli zamiast mąki żytniej dodamy pszenną razową lub pełnoziarnistą.
Trzeba pamiętać, że mąka żytnia jest dosyć gęsta i zwarta i czasem może potrzebować ciut więcej mleka - jeśli widzimy, że ciasto jest zbyt gęste i nie chce się mieszać, po prostu trochę dodajmy. Jeśli lubimy słodsze ciasta, radzę dodać więcej miodu - na przykład szklankę.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)