poniedziałek, 28 marca 2011

Giant Chocolate Chip Cookies.

Jedne z najpopularniejszych ciastek Ameryki. Jako wielbicielka czekolady nie mogłam ich sobie odmówić. Ogromne, ze słuszną ilością czekolady, po prostu pyszne. Przepis oryginalny od Cookie Madness z moimi modyfikacjami. 

Giant Chocolate Chip Cookies. 




  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru muscovado 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g masła
  • jedno duże jajko 
  • 300 g groszków do wypieków z mlecznej czekolady



  




W mikserze ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, esencję waniliową, sodę i sól, nadal ucierając. Następnie dodajemy po łyżce mąki, miksujemy. Ciasto będzie dosyć gęste, ale nie lepiące. Przekładamy ciasto do dużej miski, dodajemy czekoladowe groszki i dokładnie łączymy je z ciastem dużą łyżką bądź rękoma. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenie, każdą kulkę delikatnie spłaszczamy formując raczej grube ciastka. Pieczemy 15 -20 minut. 





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)