niedziela, 5 czerwca 2011

Truskawkowe i banalne.

Zasadniczo problem polega na tym, że wszystko, co ma w nazwie : /najprostszy, najłatwiejsze, czy banalne/ zazwyczaj mi nie wychodzi. Tak jak za pierwszym razem nie wyszedł mi najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie, tak przez parę razy z kolei nie mogłam się dorobić najprostszego ucieranego ciasta z owocami BEZ zakalca. Rozczarowana ciągłymi niepowodzenia porzuciłam przepisy na ciasta ucierane i zabrałam się za biszkoptowe ( które miało w opisie, że poradzi sobie z nim każdy i na pewno się uda... ) i ... robiąc, patrzyłam z przerażeniem. Mąka, która miała być delikatnie wymieszana łyżką za nic nie chciała łączyć się piankową jajeczną masą a po wymieszaniu jeszcze gorzej - grudki jakieś! Ale wyszło. Bez zakalca, pyszne, delikatne i letnie. I oczywiście - z truskawkami.

Lekkie ciasto z owocami.

z przepisu Dorotuś z dosłownie niezauważalnymi modyfikacjami. ; ) u mnie na sporą blachę 25 x 36 cm.




  • 490 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 jajek 
  • 200 ml oleju 
  •   100 g drobnego białego cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • truskawki - około 700 g. 





Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy, wciąż ubijając. Wlewamy po jednym żółtku, ubijamy. Na końcu stopniowo wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z jajeczną masą. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.
Pieczemy 40-60 minut w 170 stopniach.



5 komentarzy:

  1. Hehe, super że wyszło! To ciasto rzeczywiście kojarzy się z latem i często jadamy podobne (z różnymi owocami) podczas wizyt u mamy, pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe ^^ następnym razem zapraszam do wspólnej konsumpcji ^^


    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacho:) ja bardzo lubie takie z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie się upiekło :) pomimo klątwy 'łatwości' ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)